Stopové prvky
Odkyselení nespočívá jen v upravení stravy. Svému tělu, pravděpodobně dlouhou dobu zanášenému kyselinami, je pro správnou funkci a dosažení rovnováhy nutno zajistit také potřebné biogenní a stopové prvky.
Jód
Tento prvek je pro náš organismus velice důležitý, bez něj by přestala správně fungovat štítná žláza. Je potřebný i pro metabolismus živin, kvalitu kůže, vlasů, nehtů a zubů, zklidňuje nervy a zlepšuje mentální funkce. Přirozenými zdroji vhodnými při odkyselování jsou například třešně, brokolice, citrón, pórek, polníček, mrkev nebo špenát.
Chrom
Obsah chromu je důležitý pro správný metabolismus cukrů a tuků. Chrom vytváří zásadité látky a umožňuje usazování glukózy v buňkách. V zásadotvorných potravinách ho najdete hlavně v pivovarských kvasnicích a červené řepě.
Měď
Podílí se na stavbě enzymů, brzdí začínající záněty v těle a je nezbytná pro přeměnu železa v hemoglobin. Dostatek mědi obsahuje listová zelenina nebo ořechy.
Zinek
Je potřebný pro syntézu DNA a pro funkci některých bílkovin, které se na DNA vážou. Dále ho potřebujeme zvýšenou měrou při chorobách ledvin a jater nebo při oslabeném imunitním systému. Zinek obsahuje maso, vejce, ústřice, celozrnné obiloviny, luštěniny, kořenová zelenina.
Železo
Jeden z nejdůležitějších prvků je nutný k tvorbě hemoglobinu, jehož pomocí se k buňkám dostává kyslík a myoglobinu, který kyslíkem zásobuje svaly. Železo je taktéž součástí enzymů. K jeho dobrému vstřebávání je nutný i dostatek vitaminu C a mědi. Zásadotvornými zdroji železa v naší potravě mohou být mangold, petržel, šťáva ze švestek, meruňky, ořechy, datle, fíky a kvalitní černý chléb.
Mangan
Potřebujeme ho pro zdravé svalstvo, k bílkovinné syntéze a látkové výměně tuků a uhlovodanů. Dodají nám ho celozrnné obilniny, luštěniny, červená řepa nebo listová zelenina.
Molybden
Důležitý při látkové výměně purinu, napomáhá proti kloubním potížím a dně. Je přítomný v listové zelenině, celozrnném pečivu a v luštěninách.
Selen
Je nezbytný k správné funkci srdce a krevního oběhu, zabraňuje rakovině a předčasnému stárnutí. Největší podíl selenu je v klíčcích a semenech.
Síra
Je nezbytná k syntetizaci důležitých vitaminů thiamin a biotin. Najdeme ji v cibuli, pažitce, pórku a pivovarských kvasnicích.