Skip to main content

Zásadotvorné nebo neutrální potraviny

Zásadotvorné nebo neutrální potraviny

Zásadotvorné nebo neutrální potraviny

Zásadotvorné potraviny jsou klíčové pro udržení rovnováhy pH v těle a podporu procesu odkyselení. Je důležité je začlenit do svého každodenního jídelníčku, protože pomáhají neutralizovat škodlivé kyseliny, které mohou přispívat k překyselení organismu. I zásadotvorné potraviny je však třeba jíst v klidu a bez stresu, protože stravování ve spěchu může jejich pozitivní účinky snížit.

Zásadotvorné nebo neutrální potraviny

Seznam zásadotvorných nebo neutrálních potravin


Zelenina

Artyčok, brambory (i bramborová polévka nebo bramborové knedlíky), brokolice, celer, cibule, cuketa, kukuřice, černý kořen, červená řepa, červené zelí, česnek, dýně, fenykl, hlávkové zelí, chřest, kapusta růžičková, kapusta kadeřavá, kedlubny, květák, ledový salát, mrkev, okurky (i nakládané), olivy, petržel, pórek, rajčata a přírodní rajčatové šťávy, ředkev, ředkvičky, špenát, zelené fazolky, zelený hrášek, zelí (i kysané).

Ovoce

Ananas, banány, borůvky, broskve, citrony, černý rybíz, datle, fíky, grapefruity, hroznové víno, jablka (i čerstvá šťáva, dřeň, jablečné víno a dokonce i jablečný koláč), jahody, kdoule, maliny, mango, meloun, meruňky, mirabelky, nektarinky, ostružiny, pomeranče (i čerstvá šťáva), švestky, třešně.

Oříšky, klíčky, obilniny a pečivo

Bambusové klíčky, celozrnné těstoviny, celozrnný chléb, černý chléb, grahamový chléb, jáhly, Knäckebrot, kroupy, krupice, kuskus, lískové oříšky, lněná semínka, mandle, rýže natural, sójové klíčky, sója, žitná mouka, žitný chléb, ale také například droždí.

Koření a bylinky

Bílý pepř, bobkový list, bylinkové čaje (i zelený), černý kmín, čerstvé bylinky, kopr, majoránka, řeřicha, šípky.

Mléko a mléčné výrobky

Brynza, bílý jogurt, camembert s 30 % tuku, čerstvé sýry typu Cottage, kondenzované mléko, kysaná smetana, máslo, mléko (ideálně z farmy, i odstředěné), tučný tvaroh, podmáslí.

Maso a ryby

Hovězí filet, husí prsa, krůtí maso, platýs, slepice (pečená i vařená), srnčí kýta, telecí filé, telecí stehno, ústřice, ale také aspik a želatina.
zásadotvorné potraviny
zásadotvorné potraviny

Mléko a mléčné výrobky

Brynza, bílý jogurt, camembert s 30 % tuku, čerstvé sýry typu Cottage, kondenzované mléko, kysaná smetana, máslo, mléko (ideálně z farmy, i odstředěné), tučný tvaroh, podmáslí.

Maso a ryby

Hovězí filet, husí prsa, krůtí maso, platýs, slepice (pečená i vařená), srnčí kýta, telecí filé, telecí stehno, ústřice, ale také aspik a želatina.

Ostatní

Luštěniny (kromě čočky), lanýže, olivový olej, slunečnicový olej, tofu, vejce na tvrdo.

Začlenění zásadotvorných potravin do denního jídelníčku je základním krokem pro úspěšné odkyselení těla. Pravidelná konzumace těchto potravin podpoří rovnováhu pH a pomůže tělu lépe odolávat překyselení. Správná výživa je klíčem k dlouhodobému zdraví.

Pro dosažení maximálních výsledků je důležité se také vyhnout kyselinotvorným potravinám, které narušují rovnováhu pH těla.

Odkyselující nápoj Alkarosen jako pomocník


Pro efektivní odkyselení doporučujeme vyzkoušet odkyselující nápoj Alkarosen. Tento nápoj obsahuje vyváženou směs minerálů a stopových prvků, které napomáhají obnovit acidobazickou rovnováhu v těle. Jeho složení bez fosfátů podporuje správnou látkovou výměnu a je vhodný jako doplněk při dlouhodobém odkyselování i detoxikaci. Při pravidelném užívání vám Alkarosen pomůže udržet tělo v rovnováze a podpoří váš celkový pocit vitality.